Under vecka 42 får du som utvecklare chansen att vässa kunskaperna inom en rad olika områden. Vi kallar det Northern Devs Week.
Veckan är ett arrangemang av IT-bolagen i regionen för utvecklare och kommer beröra många olika ämnen som Hidden cities, AI, Blockkedjeteknik, Pokerbotturnering,
Inclusive user experiences och mycket mer
Läs mer om programmet för 12-15 oktober 2020 nedan och anmäl dig via länk.
Måndag 12 okt.
FOREFRONT
12/10 Kl. 07.30
Serverless microservices med Azure Functions
Vill du ta steget till molnet och på ett effektiv sätt bygga skalbara tjänster som är enkla att enhetstesta?
Vi hälsar dig varmt välkommen till en frukostföreläsning, där Jonas Roslin, systemutvecklare på Forefront Consulting, går in på implementationsdetaljer för hur man enkelt kan bygga tjänster med Azure Functions som håller ”state” och samtidigt deltar i ett event drivet integrationsmönster. Jonas delar med sig av sina erfarenheter av hur du effektivt kan bygga nya tjänster i molnet och kan då flytta kostnader från drift till att utveckla nya funktioner. Kodexempel utlovas.
Jonas Roslin
Systemutvecklare Forefront Consulting
Jonas har ca 15 års erfarenhet som konsult hos små och stora verksamheter inom både privat och offentligsektor. Jonas brinner för clean code, testdriven utveckling, domändriven design och goda utvecklingsprinciper.
Blockkedjeteknik för en mer transparent framtid
Med stöd av blockkedjeteknik kan företag på ett säkert sätt dela data mellan varandra. Genom affärsnätverk som bygger på förtroende och öppenhet kan bl.a. kvalitet och ursprung säkerställas, certifieringar garanteras och inköpsmängder optimeras. Under detta pass berättar hur vi hur man uppnår verksamhetsnytta med hjälp av blockkedjeteknologin, vi ger exempel på hur andra har gjort samt hur du kommer igång med att skapa säkra dataflöden med hjälp av blockkedjor.
Innehåll:
-
Vad är blockkedjor för något?
-
Vad är det inte?
-
Varför använda blockkedjetekniken?
-
Vilken verksamhetnytta genereras?
-
Hur fungerar det?
-
Hur har andra gjort?
Exempel på kundcases från olika branscher. -
Hur kommer man igång?
Föreläsare: Sofia Nagander
CYGNI
12/10 Kl. 16.30
Virtual Poker Challenge
Välkommen till Cygni Östersunds Virtual Poker Challenge!
Vi kodar en egen poker-bot ensam eller i lag om 2 och sedan får de mäta sina krafter i en pokerturnering där vinnaren går hem med ett fint pris. Reglerna är enkla, den bot som lyckas slå ut alla andra vinner. Läs om husreglerna för vår poker här >
Har du inte spelat poker och Texas Hold'em tidigare? Bara lugn, vi kommer förklara hur poker fungerar samt gå igenom hur du kommer igång med att programmera en egen bot som kan bli kvällens mästare.
Allt du behöver för att komma igång finns på denna sida > Boten skrivs i javascript och det enda du behöver ha installerat på din dator är git samt Docker (och helst en schysst IDE såsom denna >
Vi hjälper såklart till om något strular.
Begränsat antal deltagare:
20 st (man bör kunna en del programmering för att kunna bygga sin bot).
Tisdag 13 okt.
ATEA
13/10 Kl. 07.30
AI-utveckling: så här går det till!
Från grundläggande neutrala nätverk och koncept inom maskininlärning, till deep fakes i praktiken.
AI och maskininlärning är utan tvekan området som det snackas mest om i IT-världen, och tekniken har redan börjar göra avstamp inom allt större delar av våra liv. Men hur går det till, på riktigt? Hur ser utvecklingsprocessen ut, vilken nivå av matematik behöver man behärska och vilka är riskerna?
Ali Leylani, Senior AI-specialist på Atea, delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
Ali Leylani
Artificial Intelligence Specialist Atea
CYBERCOM
13/10 Kl. 12.00
Digitalisering och hållbar utveckling?
Konsten att möjliggöra ett hållbart, cirkulärt och resurseffektivt samhälle med hjälp av digital teknik.
För att världen ska lyckas begränsa klimatförändringarna och hålla sig under en temperaturökning om 1,5C och samtidigt leverera på de 17 globala hållbarhetsmålen kommer det att krävas en transformation av hela samhället och många tekniksprång måste genomföras på kort tid. Men vad är det för transformation som krävs och hur kan de lösningar som ryms inom begreppet digitalisering möjliggöra det?
Digitalisering ska ses som en katalysator som kan skynda på utvecklingen i en fossilfri och resurssnål riktning likväl som i en fossil- och resursintensiv riktning. Därför behöver vi, utöver att börja använda ny teknik, även arbeta med hur och till vad den används samt se till att affärsmodeller, beteenden, regelverk och sättet vi organiserar oss på anpassas för en hållbar och digitaliserad värld.
I mars 2019 lämnade Sveriges digitaliseringskonsulter över en innovationsdriven färdplan för fossilfri konkurrenskraft till regeringen som beskriver vad som krävs för att Sverige ska bli fossilfritt med hjälp av digitalisering och med ökad konkurrenskraft och tillväxt som följd. Cybercom var processledare för det arbetet.
Vid dagens lunchseminarium får ni ta del av lärdomar från färdplansarbetet samt tips om metodik i syfte att göra digitalisering till drivkraft för innovation och hållbar utveckling.
Ingmar Jansson
Head of Sustainable Strategy & Business Development, Cybercom Group
Medförfattare och koordinator av Digitaliseringskonsultbranschens innovationsdriva färdplan för fossilfri konkurrenskraft och global hållbarhet.
CGI
13/10 Kl. 16.30
Hidden City
”att se det som inte går att se”
När LKAB:s gruva växer och hela Kiruna ska flyttas är CGI där. Hör Robert Ylitalo, chef för affärsutveckling CGI norra Sverige, berätta om detta innovativa projekt - ett samarbete mellan CGI Hidden City, Kiruna Sustainability Center och Vinnova.
Robert Ylitalo, chef för affärsutveckling CGI norra Sverige, tar er med er till en verklighet där en hel stad ska omvandlas. Med hjälp av Microsoft Hololens blir det möjligt att visualisera vatten- och fjärrvärmeledningar under marken. Hologramtekniken lägger realistiska visualiseringar till den bild ögat ser i Hololens-glasögonen och kombinerar detta med positionering för att skapa ett strategiskt verktyg för teknisk personal. Nu får teamen möjlighet att fatta beslut där de står.
Augumented reality i kombination med BIM, IoT skapar många möjligheter där några exempel CGI jobbat med visas. Robert har rest till bland annat USA, Tyskland, Finland och England för att dela med sig av nyttan med att se digital data. Hans ”Hidden City” har bland annat blivit nominerat till bästa innovation på Smart City World Congress 2018. När Satya Nadella reste runt världen och höll keynotes var hidden City ett av de exemplen han nämnde och i han summeringstal för 2019 nämndes den som de 10 mest innovativa lösningarna i världen under 2019.
Robert Ylitalo
Chef affärsutveckling CGI norra Sverige
ONSdag 14 okt.
FOREFRONT
14/10 Kl. 07.30
Användarcentrerade APIer med GraphQL
Länge har man byggt APIer för att leverera ut data, men med GraphQL hamnar användaren (klienten) äntligen i fokus. Häng med på ett intro och lägg till ytterligare ett verktyg i din verktygslåda.
Innehåll:
-
Vad är GraphQL?
-
Vilka problem löser GraphQL?
-
Vart och hur kan man implementera GraphQL?
-
Hands on med kod.
-
Allt är inte guld och och gröna skogar, vilka utmaningar kan man stå inför för med GraphQL?
Föreläsare: Martin Gräntz, systemutvecklare på Forefront i Åre med fokus på frontend.
SIGMA
14/10 Kl. 12.00
Säkra kranlyft på byggplatser med bildanalys och artificiell intelligens
Kranlyft är en av de stora olycksriskerna på byggarbetsplatser. Ett sätt att förebygga olyckor är att hjälpa kranföraren få en bättre uppfattning om var personer befinner sig under kranen. Tillsammans med NCC genomförde Sigma ett koncepttest där kameror monteras på en byggkran och information om var personer befinner sig presenteras för kranföraren. I seminariet diskuteras tekniker för detektion, målföljning och 3D-positionering av personer från strömmande video i realtid.
Föreläsare: Lars Mårtensson, Sigma Insight
SOPRA STERIA
14/10 Kl. 16.30
Holografisk teknik är nutidens verklighet
Att arbeta på osynliga skärmar eller få information om det man tittar på, projicerad i realtid, har länge varit inslag i science fiction filmer, redan i Star Wars-filmerna från 70-talet kunde vi se karaktärerna visas som hologram. Idag ser vi hur allt fler organisationer tar fram praktiska tillämpningar där virtual, augumented och mixed reality, som idag går under benämningen xR, är en realitet och allt fler projekt går ifrån att vara små testprojekt till att få bredare tillämpning.
Johan Plogfeldt som är innovationschef på Sopra Sterias DigiLab berättar om hur vi idag kan använda holografisk teknik för att skapa nya typer av applikationer och lösningar. Sessionen reder ut begreppen Virtual, Augmented och Mixed Reality. Stort fokus ligger på lösningar som utvecklats inom mixed reality och vi kommer bland annat att få se lösningar där Microsoft Hololens använts.
Föreläsningen riktar sig mot dig som tycker att det är spännande med innovation och vill få en bild över vad man kan göra med ny teknik.
Föreläsningen är öppen för alla.
TORSdag 15 okt.
BONTOUCH
15/10 Kl. 07.30
Inclusive user experiences
Josefine Söderin is following up her much appreciated UX presentation from last year with a more focused talk on inclusive design.
Disability is no longer considered a personal health condition, it is about mismatched human interactions. A situation which can happen to all of us at any time. As creators of digital products we are building interactions between humans and technology and thus we are responsible for not causing disabilities. This talk is about creating opportunities with inclusive design; user experiences for everyone in all situations.
Join us if you are a designer, developer or product / business owner of digital services.
DIGITALROUTE
15/10 Kl. 12.00
High Performance Computing
DigitalRoute bygger system som hanterar miljontals meddelanden per sekund. I denna presentation kommer vi att ta en titt på vilka krav som ställs på teknik för att hantera dessa volymer.
Innehåll:
-
Vad är egentligen hög prestanda?
-
Prestanda vs Uppskalning vs Utskalning
-
Flaskhalsar
-
Profilering - verktyg och arbetssätt
-
Högpresterande programkod
KAJ63
15/10 Kl. 16.30
clean architecture
Björn Strålfors från Kaj63 lotsar genom ännu en variant av Clean architecture.
Genom att applicera ett par universella mjukvaruarkitektur-regler kan man dramatiskt öka produktiviteten hos utvecklarna över hela spannet av produktens livscykel. Vi tittar igenom Robert C. Martins förslag på arkitektur och hur den kan användas för att skapa ett system som under tid lever, frodas och är enkelt att göra ändringar i!"
Målgrupp är främst programmerare, men en och annan chef kan också ha nytta av att känna till alternativa sätt att skriva kod på.
Ett samarbete mellan communityn Northern Devs och: